DOLCI ALBANESI

bollkume

Lascia un commento

Gatimi : Ballokume
Perberesit :1 kg sheqer, 0.5 kg tëlyn (gjalp), 1
kg miell misri i situr, një dorë miell gruri, 8 kokrra vezë, 1 filxhan qumësht;
një enë e madhe bakri e pakallajisur ose përndryshe prej qelqi.
Pergatitja :
Gatimi
Tretet gjalpi dhe pastaj rrihet me sheqerin deri sa të bëhet një masë
e bardhë. E mira është që rrahja e masës të bëhet me dorë, sepse fundi i rrahjes
ndjehet kur të duket se preken fije me dorën që po përzien masën. Ndërsa vezët
përzihen shtohet dalëngadalë sheqeri i bere pluhur. Rrahja derisa te behet nje
mase e vetme.
Pastaj hidhet mielli dalëngadalë duke vazhduar përzjerjen.
Kujdes në hedhjen e miellit, sepse mielli i tepërt i bën të forta ballakumet pas
pjekjes. Prandaj, pasi është harxhuar sasia e paracaktuar e miellit, brumi lihet
rreth 15 minuta në qetësi pavarësisht se ai mund të duket i qullët. Kjo kohë
mjafton që grimcat e miellit të thithin lagështirën e brumit të qullët. Pas
kësaj brumit mund t’i shtohet edhe një dorë miell nëse është e nevojshme kur ai
mbetet si i qullët.
Kështu me këtë brumë ballakumet nuk do mund të shtrihen
gjatë pjekjes.
Ne kete shkrim eshte shkruar qe ballakumet duan qumesht. Ne
receten tipike elbasanese qumshti nuk eshte i nevojshem
Pjekja
Pudroset
tepsija me miell dhe mbi të vendoset topat e brumit me madhësinë e grushtit të
dorës. Pastaj futet tepsija në pjekje për rreth 40 minuta në 170°C deri sa të
formojë pak kore (jo të skuqet). Nxirret tepsija dhe lihet të ftohet me qëllim
që ballakumet të shkëputen lehtësisht.

Lascia un commento

Inserisci i tuoi dati qui sotto o clicca su un'icona per effettuare l'accesso:

Logo WordPress.com

Stai commentando usando il tuo account WordPress.com. Chiudi sessione / Modifica )

Foto Twitter

Stai commentando usando il tuo account Twitter. Chiudi sessione / Modifica )

Foto di Facebook

Stai commentando usando il tuo account Facebook. Chiudi sessione / Modifica )

Google+ photo

Stai commentando usando il tuo account Google+. Chiudi sessione / Modifica )

Connessione a %s...